Taekwondo som idrott

Taekwondo är en sport som kräver stor skicklighet, både när det gäller teknik och taktik, snabbhet, rörlighet och ett strategiskt tänkande. Detta har gjort att taekwondo har blivit en spektakulär kampsport som ofta innehåller höga hopp, avancerade bensparkskombinationer och roterande teknik som framförs med en explosiv kraft i syfte att överrumpla sin motståndare. Denna teknik har även bidragit till att taekwondo är en väldigt intressant och vacker kampsport att titta på.

Tekniken som ligger till grund för taekwondo härrör ända från 1400 talet i Korea och har sedan genom århundranden förädlats och slutligen så slogs alla olika tekniker ihop till en och kombinerades med japansk karate under det gemensamma namnet Taekwondo år 1955 vid ett möte som hölls med alla läromästare för varje kwan i Korea.

Man renodlade tekniken ytterligare i samband med att taekwondo lanserades internationellt och då plockade man bort handslag mot huvud från kampsporten och behöll endast bensparkar mot huvud. I dag så drivs detta med handslag olika, beroende på vilket organisation man tävlar under, men WTF ger bara poäng för bensparkar medan ITF ger en poäng för handslag, dock är handslag mot huvudet inte tillåtet.

Man har särskiljande färger på de tävlandes matchkläder, blå och röd, och normalt använder de tävlande full skyddsmundering i idrottsammanhang vilket omfattar skydd för huvud, bröst, ben och armar. I västskyddet sitter elektronisk utrustning som registrerar klara träffar mot överkroppen. Träffar under midjan är inte tillåten och poäng ges endast då träffarna sker med precision och med kraft.

Motståndarna möts i idrottsammanhang i en match på 3 ronder på vardera 2 minuter, med 30 sekunders paus mellan ronderna. Man kan vinna på både poäng, klara träffar som registreras elektronisk, eller på KO.
Idag finns taekwondo i 179 länder om man uppskattar att det finns cirka 50 miljoner personer som utövar sporten.