Taekwondo i tävlingssammanhang

Taekwondo har utövats i tävlingssammanhang sedan 1973 internationellt. Innan dess så utövades endast tävlingar och turneringen inne i Korea. Idag så är det cirka 179 länder världen över som har taekwondo som en officiell sport inom landet. Detta har även lett till att taekwondo år 2000 blev en OS-gren.

Eftersom det finns två organisationer som ansvarar för taekwondo i tävlingssammanhang, WTF och ITF så är deras rutiner och regler för olika arrangemang olika.

Tävlingar under WTF

När man tävlar i tävlingar anordnade under WTF så ska alla tävlande inneha benskydd, suspensoar, armskydd, tunna handskar, tandskydd, bröstväst, som även innehåller elektronik för att registrera slag, och huvudskydd.
De matchregler som gäller är att man går en match i tre ronder som vardera är 2 minuter långa med 30 sekunders paus mellan ronderna, dock kan matchländen skilja för olika tävlingar.

Man får en poäng för en klar träff mot motståndarens väst, 2 poäng om träffen sker i samband med roterade teknik och tre poäng om man träffar motståndarens huvud. Det är bara träffar som ger ett elektroniskt utslag som räknas.
Om man får motståndaren på fall så denne tvingas ta en räkning får man en poäng. Om motståndaren räknas ut så vinner man på knock out.

Tävlingar under ITF

I tävlingar som lyder under ITFs regelverk så pågår tävlingen på en matta som är 9x9 meter. Matchen pågår normalt i 2 ronder som vardera är 2 minuter långa, men en paus på 1 minut mellan ronderna.

Det finns fyra stycken ringdomare som räknar poäng som de tävlande samlar på sig. Vinnaren är den som har fått flest poäng eller som vinner på KO. De slag som man får poäng för ska placeras från midjan och uppåt. Man får en poäng för träff genom handslag, två poäng genom spark mot mage eller bröst och tre poäng för spark mot huvudet. Domaren kan under matchen dela ut varningar och även göra poängavdrag.

I olympiska sammanhang så är taekwondo en OS-gren sedan år 2000. Man tävlar i viktklasserna upp till 58 kg, 58-68 kg, 68-80 kg och i viktklassen över 80 kg. Man har två olika klasser, en för män och en för kvinnor. Korea är det land som har vunnit flest guldmedaljer i OS-sammanhang.